Illusion - rakkaudella rakennettu yhteisö

Illusion on rakennettu rakkaudesta liikuntaan, voimisteluun, tanssiin ja seuratoimintaan. Halu kehittää toimintaa ja olla joka päivä eilistä parempi, ovat pitäneet seuran liikkeellä. 

Tanssi- ja voimisteluseura Illusion on yli 800 jäsenen seura ja Vaajakosken suurin liikuttaja. Seura juhli viime vuonna 5-vuotis juhlavuottaan, mutta miten tähän pisteeseen on tultu?

Illusionin tarinan juuret ovat kesässä 2014. Seura-aktiivien joukko mietti kuumeisesti, miten toimintaa voisi Vaajakoskella viedä pykälää ammattimaisemmalle tasolle, että joukkuevoimistelussa voitaisiin tähdätä kansalliselle tai jopa kansainväliselle huipulle saakka. Ajatus oman urheiluseuran perustamisesta alkoi kypsymään ja muodostui lopulta parhaaksi vaihtoehdoksi. Edessä oli  hyppy uuteen ja tuntemattomaan. 

Eräänä marraskuisena iltana sama joukko istui Laura Koistisen olohuoneen lattialla ja pyöritteli nimivaihtoehtoja paperilla. Vaihtoehtoina oli erilaisia voimisteluliikkeitä, mutta vaihtoehtojen seasta Illusion vei voiton. Tämän päätöksen jälkeen pistettiin nimet paperiin ja hurrattiin. Oman voimisteluseuran perustamisilmoitus tehty! 

Ensimmäisen vuoden ajan johtokunta kokoontui kerran viikossa, 6-8 tuntia kerrallaan. Uuden seuran perustamisessa riitti työtä, kun kaikki rakennettiin tyhjästä. Kaikki oli kuitenkin innoissaan, kun pääsi luomaan ja kehittämään jotain ihan omaa, juuri meidän näköistä ja meidän arvoihin istuvaa. Laatu, vastuullisuus ja positiivisuus. Toiminta haluttiin perustaa näille kolmelle perusarvolle. 

Jos nyt saisi neuvoa uuden urheiluseuran perustamisporukkaa, antaisin nämä 8 vinkkiä: 

1. Hyödynnä verkostoja 
Meille perustamisvaiheessa oli kultaakin kalliimpaa yhteistyö muiden voimisteluseurojen sekä Keski-Suomen Liikunnan seurakehittäjän Laura Härkösen kanssa. Kaikkien seurojen ei tarvitse oppia kaikkea kantapään kautta. Iso kiitos meidän yhteistyökumppaneille!

2. Uskalla unelmoida
Me olisimme voineet alussa vielä rohkeamminkin unelmoida ja pistää tavoitteita korkeammalle. Mentiin ensimmäiset vuodet tosi varovaisesti ja toiminnan kasvu ja saavutukset yllättivät meidät täysin. Rohkeilla unelmilla olisimme voineet ennakoida joitain asioita paremmin! 

3. Huolehdi jaksamisesta
Seuratoimintaa lähtee usein pyörittämään ydinporukka ja hommaa riittää. Panosta tekijöiden jaksamiseen, selkeisiin toimintatapoihin ja rooleihin. Muista, että
myös vapaaehtoistoimijoiden jaksamisesta tulee huolehtia ja välillä painaa jarrua. 

4. Muista avoimuus ja läpinäkyvyys

Jos haluat sitouttaa työntekijöitä, vapaaehtoistoimijoita ja harrastajia, muista avoimuus ja läpinäkyvyys kaikessa toiminnassa. Urheiluseura on yhteisö, jonka ylin päätösvalta on jäsenistöllä. Anna yhteisölle aito mahdollisuus vaikuttaa toimintaan ja osallista jäsenistö ja toimijat mukaan seuran kehittämiseen.  

5. Kiitos, kiitos ja kiitos

Meille on ollut alusti asti tärkeää luoda vahva kiitoskulttuuri. Pieni sana: kiitos, tuntuu hyvältä monessa tilanteessa. Kollega voi kiittää valmentajaparia hyvästä treenistä, harrastajia ahkeruudesta, vanhempia tuesta tai avusta, lähes aina löytyy hyvä syy sanoa: kiitos. On myös tärkeää, että johtokunta ja toiminnanjohtaja näyttävät, miten arvostavat seurayhteisön jäseniä ja toimijoita ja osoittavat sen. Itsekin välillä hämmästyn, kun meidän työntekijät ja jäsenet kiittävät myös toiminnanjohtajaa ja johtokuntaa meidän tekemistä jutuista. Se kertoo, että olemme onnistuneet jalkauttamaan kiitoskulttuurin meidän yhteisöömme! 

6. Rekrytoi seuran arvoihin ja missioon sopiva porukka 

Rekrytoinnissa on tärkeää osaamisen ja koulutuksen lisäksi korostaa seuran arvoja ja toimintakulttuuria. Minkälaisia tyyppejä haluat mukaan seuraan? On tärkeää, että työntekijät ja vapaaehtoiset vievät seuran toimintaa samaan suuntaan ja ovat sitoutuneita yhteisiin tavoitteisiin ja arvoihin. Meille tärkeää on jatkuva kehitys ja kehittäminen sekä innostunut asenne. Korostamme näitä juttuja etsiessämme meille uusia tyyppejä! 

7. Hyödynnä seuran sisäinen osaajapotentiaali

Usein yhteisön sisältä löytyy ihan mahtava osaajapotentiaali asiantuntijoita. Harrastajien vanhemmissa, kavereissa tai sukulaisissa voi löytyä tyyppejä, jotka mielellään auttaisivat omalla osaamisellaan. Kysy siis rohkeasti, jos kaipaat apua johonkin osa-alueeseen. Kenenkään ei tarvitse olla jokaisen osa-alueen asiantuntija. Me olemme löytäneet jäsenistöstä apua esimerkiksi markkinointiin, taloushallintoon, myyntiin ja verotuksellisiin asioihin. Yhteisössä on voimaa! 

8. Positiivinen energia ja innokkuus 

Positiivinen energia ja innokkuus tarttuu. Tee asioita, joista innostut ja sytyt. Seuratoiminnassa on hurjasti mahdollisuuksia keksiä ja innovoida uutta ja kehittää toimintaa. Käytä tilaisuus hyväksi ja mieti, missä juuri teidän seuran vahvuudet ovat ja mistä teidän tekijät ja jäsenet innostuvat. Kirjoittajana Illusionin toiminnanjohtaja Metti Pelkonen.