Työssäoppimisjakso Illusionissa

Keväällä 2020, toisen lapseni hoitovapaan aikana, hain opiskelemaan. Takanani on työelämää saman työnantajan eri toimipaikoista reilusti yli 10 vuoden ajalta, mutta työ ei enää vastaa vuonna 2008 hankittua restonomin tutkintoani. 

Sain viimein päätettyä, mikä minusta ehkä tulisi isona, ja kuntoutustuen turvin hain Gradialle liiketoiminnan perustutkintoon jatkuvan haun kautta opiskelemaan taloushallinnon osa-alueita ja pääsin sisään. Samalla silmiini osui mahdollisuus laittaa opintojen yhteydessä jalkaa Jamkiin oven väliin ja pääsin samalla polkuopintojen pariin havittelemaan tradenomin tutkintoa.

Gradialla arvosanat ammatillisista aineista ja pakollisista tutkinnon osista (asiakaspalvelu, työyhteisössä toimiminen ja tuloksellinen toiminta) saadaan työelämässä tehtävien näyttöjen ja työssäoppimisjaksojen perusteella, joissa arvioijina ovat opettaja ja työelämän edustaja. Tämä ensimmäinen työssäoppimisjakso laskutuksen ja reskontran sekä pakollisten tutkinnon osien osa-alueelta alkoi joulukuussa 2020 ja siihen etsin paikkaa pitkään. Metti bongasi viestini eräästä Facebook-ryhmästä ja kaupat tuli. Kävin haastattelussa Elisan ja Metin luona ja sitten joulukuussa alkoi hommat tohinalla.

Pääsin toimistotiimiin sisälle nopeasti ja pian valmentajat ja ohjaajat alkoivat tottua siihen, että toimistossa hääri yksi uusi kasvo. Pääsin heti tekemään töitä laskutuksen parissa ja hoitamaan sitä toiminnanjohtajan apuna. Uuden jäsenjärjestelmän vaihto osui harjoittelujaksoni ajalle, ja tätä pääsin yhdessä muiden kanssa käyttämään alusta asti yhdessä. 

Sain vastuuta ja tekemiseeni luotettiin. Pääsin tekemään asioita todella laajasti ja yli harjoitteluni rajojen, avustin mm. kirjanpidossa, koska sitä olin Jamkin taloushallinnon kurssilla syksyllä opiskellut. Sain paljon oppia eri järjestelmien käyttämisestä sekä työstä kokonaisuudessaan. Kehitysideoitani kuunneltiin ja vietiin käytäntöön. Tunsin, että seurassa olin turvallisessa työporukassa, jossa voi sanoa mielipiteensä ja ideansa helposti ja sitä kuunnellaan.

Koin, että seuralla oli tarve juuri tässä kohdassa apukäsiin, koska juurikaan tylsää ja hiljaista päivää ei kohdalleni osunut. Sain tehdä työssäoppimiseen liittyviä tehtäviä työpäivien aikana, mikäli niihin tarvitsin aikaa ja pari tenttiä Jamkin opinnoista osui työajalle, niihin sain valmistautua myös edellisenä päivänä ja tästä olin kiitollinen. Itse yritin puolestani joustaa seuran puoleen ja tehdä mahdollisimman hyvin minulle annetut työtehtävät.

Harjoittelussani parasta oli päästä sisälle seuratoimintaan, joukkuevoimistelun maailmaan ja tietysti kokemus uudelta alalta. Sain erittäin paljon oppia taloushallinnon ja laskutuksen järjestelmistä ja muistakin työn ohessa käytettävistä järjestelmistä, niitä on useita ja kaikkia en vielä edes käyttänyt. 

Illusionilla välittyi sekä työntekijöihin että asiakkaisiin päin kohdistuva välittäminen, jota vihreä sydän kuvastaa. Toimintaa kehitetään koko ajan paremmaksi ja sen vuoksi asiakkaiden mielipiteitä kuunnellaan esimerkiksi asiakastyytyväisyyskyselyiden pohjalta.

Työssäoppimisjaksoni loppupuolella Metti kysyi, että voisinko jatkaa opintojen ohella apukäsinä seurassa ja tässä kohtaa siihen pystyin, niin suostuin. Saatan siis esimerkiksi vastailla asiakkaiden laittamiin sähköposteihin laskutusasioista ja hoidan ostoreskontraa.

Mukavaa kevättä jokaiseen kotiin!

Kirjoittajana Marjo Nieminen, Illusionin toimistotyöntekijä.