Joukkuevoimistelu

 

Mitä on joukkuevoimistelu?

 

Joukkuevoimistelu on suomalaisesta naisvoimistelusta kehittynyt kansainvälinen kilpaurheilulaji. Tällä hetkellä laji on harrastajamäärältään Voimisteluliiton suurin.

Suomi on yksi lajin kärkimaista. Hallitseva naisten sarjan maailmanmestari on Tampereen Voimistelijoiden Minetit. Kovimmat kilpakumppanit tulevat tällä hetkellä Venäjältä, Virosta ja Bulgariasta. Laji on kansainvälisesti koko ajan kasvussa ja uusia maita nähdäänkin lähes joka vuosi MM-kisoissa.

Laji vaatii urheilijalta muun muassa liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota sekä rytmitajua. Lajissa korostuvat vartalon liikkeiden virtaavuus, ilmaisullisuus ja esteettisyys. Hyvälle suoritukselle ominaista on yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus. Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus.

Suomessa kilpaillaan keväisin kaikissa sarjoissa vapaaohjelmalla ja syksyisin välineohjelmalla, poikkeuksena kuitenkin yli 14-vuotiaiden SM-sarjat, joissa tehdään koko vuosi vapaaohjelmaa. Kansainvälisesti lajissa kilpaillaan vapaaohjelmalla. Lajin päätapahtuma, MM-kisat, huipentaa kilpailuvuoden yleensä kesäkuun alkupuolella.

Suomessa lajia on mahdollista harrastaa kolmella eri tasolla: harrastesarjassa, kilpasarjassa tai SM-sarjassa. Kilpailusarjat on jaettu iän mukaan: 8-10-vuotiaat, 10-12-vuotiaat, 12-14-vuotiaat, 14-16-vuotiaat ja yli 16-vuotiaat. Tason valinta harraste-, kilpa- tai SM-sarjaan tapahtuu 12-14-vuotiaiden sarjassa. Alle 12-vuotiaat voivat kilpailuiden sijaan myös valita ei-kilpailullisen linjan ja esiintyä Stara-tapahtumissa. 

 


 

Meillä Illusionissa on mahdollista harrastaa joukkuevoimistelua 4-5 vuotiaasta lähtien.

 

Perheen pienimmille on tarjolla Esivalmennus- sekä Voimistelukoulu -ryhmät. Ryhmissä keskitytään perusvoimistelutaitoihin ja -liikkeisiin, välinetekniikkaan, akrobatiaan sekä ryhmässä toimimiseen.

5-vuotiaasta alkaen lapsi voi hakea voimistelemaan joukkuevoimistelujoukkueisiin. 5-10 -vuotiaiden joukkueet esiintyvät Stara-tapahtumissa sekä seuran näytöksissä. Yli 10- vuotiaat kilpailevat vähintään kaksi kertaa kaudessa virallisissa kilpailuissa sekä esiintyvät seuran näytöksissä. Illusion tarjoaa joukkueita niin SM- kuin kilpasarjaankin tähtääville voimistelijoille!

Joukkueisiin pääset tutustumaan vasemmalla olevan valikon kautta.

Mukaan pääsee ilmoittautumalla valintatilaisuuteen tai ottamalla yhteyttä joukkuevoimisteluvastaavaan tai joukkueen valmentajaan.